NYTT PRESSESKRIV/ PLATESLIPP MARS 2014

21. februar 2014    

Låt mysteriet va. 

Hege Brynildsen/ Till Harry

I 1992 slapp den amerikanske sangerinnen Iris Dement sitt første album, Infamous Angel, inneholdende den oppsiktsvekkende sangen «Let the mystery be». Der tar Iris til orde for å la mysteriet over alle mysterier; hvor kommer vi mennesker fra, og hvor blir vi av når livet er slutt, forbli akkurat det, et mysterium.

Om man spør Hege Brynildsen, som debuterte til unisone toppkritikker med det engelskspråklige albumet Hege i 2012, om hvorfor hun synger på svensk på sin nye plate, så blir det raskt klart at hun ikke helt kan forklare det inntrufne, ikke engang for seg selv!

Men da undertegnede og Hege i midten av januar satte seg ned på et nesten folketomt Siste Reis i Halden for å snakke om nye Till Harry, viste det seg at de to eneste gjestene i baren var svenske og det ble spilt svensk musikk over anlegget.

—Etter det første albumet begynte jeg med å skrive sanger på engelsk igjen. Men melodiene funket ikke med engelske tekster. Jeg lager melodier ved å nynne dem for meg selv, og etter hvert fremstod selve melodiene som svenske!

Jeg likte melodiene, og hadde ikke lyst til å gi dem opp, så jeg forstod at jeg måtte skrive svenske tekster også. Det er melodiene som er sjefen, jeg gjorde som de ba meg om..

—Jeg er veldig glad i det svenske språket, jeg synes det er utrolig fint. Har du vokst opp i Halden, så vet du at norsk og svensk er ganske likt. Da jeg begynte å skrive på svensk gjorde jeg så godt jeg kunne, men jeg skjønte at det er lett å gjøre feil, så det tok litt tid å få det til. Brukte våren og sommeren i fjor for å få alt ferdig. Det som er med på å gjøre dette enda rarere, er at jeg ikke egentlig er spesielt opptatt av svensk musikk, jeg kan bare to svenske sanger, «I natt jag drömde» og «Flickan i Havanna».

Evert Taubes klassiker er da også den eneste av de ti sangene på  Till Harry som ikke er skrevet av Hege.

—Folk har lett for å overse at «Flickan i Havanna» er en veldig trist sang, påpeker Hege, —den handler om jo om en ung prostituert.

Den svenske folkevisen fra begynnelsen av 1900-tallet er ikke alene på Till Harry om å handle om de tristere sidene ved livet, ved kjærligheten, ved menneskenes ødeleggelse av naturen.

Åpningsangen på plata, »Mitt hjärta i tu», setter en stemning som bare unntaksvis slipper taket.

«Två fåglar» er en av tre sanger som skaper kontrasten i melankolien og tristessen. Den forteller om han som har gitt tittel til plata, Harry Brynildsen, Heges farfar. En ruvende karakter både i Haldens og i en ung Heges liv.

Harry kjørte fine amerikanske biler på en tid lenge før Halden hadde utmerket seg som Skandinavias amcar-hovedstad og han likte å spille poker, akkurat slik sangen avslører.

—Jeg satt ofte sammen med ham i Busterudparken, bare et steinkast fra der han og farmora mi bodde. Jeg var veldig i glad i dem begge to.

Faren min fikk låne farfars biler da han skulle på spillejobber.

(Tor Brynildsen var en av Norges aller første rocksangere, på midten av 50-tallet, og han er fortsatt aktiv på scenen i sitt fireogsyttiende år!)

Heges debutalbum ble produsert av den amerikanske multiinstrumentalisten Fats Kaplin (Til daglig i Jack Whites band). Fats bidrar også med fiolin og pedal steel gitar på Till Harry, mens selve produsentjobben denne gangen er overlatt til pianisten Gøran Grini (Paal Flaata, Chip Taylor).

—Gøran var den riktige til å produsere denne gangen. Sangene bestemte det også, forklarer Hege, —han var, som de fleste, veldig overrasket over at jeg sang på svensk, men han slo seg raskt til ro med det, ha ha.

Ved siden av Fats og Gøran høres Omar Østli, Lars-Ivar Borg, Magnus Buer Hansen og Tor Hauge på Till Harry. Ingen av dem hever stemmen på noen måte som forstyrrer det usedvanlig sobre lydbildet som setter melodiene og tekstene i det vakreste musikalske lyset du har sett på veldig lenge.

 

Låt mysteriet va, i sanning.

 

Tom Skjeklesæther, januar 2014

(Viss bestefar, John Johansen, innvandret fra Sverige på begynnelsen av 1900-tallet for å hogge sten ved Idefjorden.)

 

 

 

 

 

 

 

0 COMMENTS

LEAVE A COMMENT
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.
You filled this out wrong.